رینگ های معاملاتی

انواع رینگ های معاملاتی (فیزیکی)

تالار پتروشیمی:

محصولات پلیمری و شیمیایی از قبیل: پلی اتیلن‌ها، پلی پروپیلن‌ها، گریدهای PET، گرید استایرن مونومر و غیره

تالار فرآورده های نفتی:

محصولات پالایشگاهی از قبیل: وکیوم باتوم، لوب کات، گوگرد کلوخه و گرانوله، قیر و غیره

تالار کشاورزی:

محصولاتی از قبیل: گندم خوراکی، جو، ذرت دانه ای، پسته، جوجه یک روزه گوشتی و غیره

تالار صنعتی:

محصولاتی از قبیل: فولاد، سنگ آهن، مس و آلومینیوم

تالار طلا :

شمش طلا

تالار فرعی :

محصولات قابل عرضه در بازار فرعی:

1) اموال غیرمنقول.

2) کالاهایی که طبق مقررات شرایط پذیرش در بازار معاملات کالای فیزیکی را از دست می‌دهند.

3) کالاهای فاقد شرایط پذیرش در بازار معاملات کالای فیزیکی پس از تایید هیئت پذیرش

گریدهایی از قبیل: نخ پلی استر، گریدهای آف پلی اتیلن ترفتالات آمورف، گرید آف اسید ترفتالیک و غیره

تالار صادراتی کیش

فلسفه راه اندازی تالار صادراتی در جزیره کیش، جهت ایجاد زمینه حضور سرمایه گذاران خارجی در بازار کالاهای ایرانی بوده است.این بازار در 4 آبان 1388 در جزیره کیش آغاز به کار کرده است. 10 درصد کالاهایی که در بورس کالا معامله می شود به مبادلات بین المللی اختصاص دارد؛ از جمله آنها می توان به قیر، سنگ آهن و عایق رطوبتی اشاره کرد که از طریق بورس کالا به بازارهای جهانی صادر می شوند. معاملات تالار صادراتی کیش از مورخ 96/04/07 باسامانه معاملاتی TTS کیش و از طریق دفاتر کارگزاران در تهران برگزار می‌شود.واریز وجوه جهت تسویه قراردادهای صادراتی کماکان بایستی از طریق حساب های عملیاتی کیش انجام پذیرد.برخی از موارد مربوط به معاملات در تالار مزبور عبارتند از:

· بورس موظف است اطلاعات هر عرضه را که به تایید فروشنده رسیده است از طریق کارگزار فروشنده دریافت و حداقل 2 روز کاری قبل از عرضه در بورس، از طریق سایت رسمی خود و سامانه معاملاتی در قالب اطلاعیه عرضه به عموم و کارگزاران اطلاع‌رسانی نماید.

· کارگزار خریدار مکلف است هنگام دریافت سفارش خرید حداقل معادل 5 درصد ارزش معامله را، بر اساس قیمت پایه کالای عرضه شده جهت تامین هزینه ها و خسارت های احتمالی ، از خریدار  دریافت نماید.

· در تسویه نقدی معامله، خریدار حداکثر 5 روز کاری از تاریخ معامله مهلت خواهد داشت تا معامله را تسویه نماید.

·در صورت تسویه نقدی معامله پس از سپری شدن 5 روز کاری از تاریخ معامله، کارگزار خریدار موظف است به ازای هر روز تقویمی تاخیر 0.25 درصد ارزش کالا به قیمت معامله را به عنوان خسارت از طریق بورس به فروشنده پرداخت نماید. دوره پرداخت خسارت تاخیر حداکثر 10 روز تقویمی است.

·پس از پایان مدت 10 روز تقویمی مهلت تسویه تعهدات ایفا نگردد، معامله مورد نظر کان لم یکن تلقی گردیده کارگزار خریدار مکلف است کلیه کارمزدهای متعلقه و 5/2 درصد ارزش کالا به قیمت معامله را به عنوان خسارت‌از طریق بورس به فروشنده پرداخت نماید.

·در صورتی که حسب اطلاعیه عرضه، پرداخت تمام یا بخشی از وجه معامله از طریق اعتبار اسنادی یا ضمانت نامه بانکی مورد قبول فروشنده باشد، خریدار مکلف است حداکثر ظرف مدت 5 روز کاری پس از تاریخ معامله اعلامیه پیش‌گشایش و حداکثر ظرف مدت 10 روز کاری پس از تاریخ معامله، اعتبار اسنادی را براساس شرایط اعلامی از طرف فروشنده در اطلاعیه عرضه گشایش یا ضمانت نامه بانکی را ارایه نماید و هم‏زمان به فروشنده، کارگزار فروشنده و بورس اطلاع دهد.

تالار حراج یکجا و املاک

در آبان ماه 1396 تالار حراج یکجا و املاک نیز بعد از مدتها بحثهای کارشناسی و نشست‌های تخصصی که از سال 92 آغاز شده بود، شروع به کار کرد. این تالار که زمان انجام آن از 8:30 الی 10:30 می باشد در مرحله اول با حراج یکجای میوه های سردرختی شروع به فعالیت کرده است.همچنین اجرایی شدن بورس مسکن توسط بورس کالا نیز در حال انجام و ماموریت آن به بورس کالای ایران محول شده است که در دو بخش اجرایی خواهد شد. آئین نامه ها، نرم افزارها و سخت افزارهای این بورس کامل شده است و بورس کالا آمادگی دارد که با دریافت تقاضای معاملات املاک و مستغلات از سوی نهادها و دستگاه‌ها در فاز اول اجرای این طرح را کلید بزند.در تالار مذکور خریدار می تواند در هنگام انجام معاملات نیز ثبت سفارش نموده و وارد فرایند حراج شود.در هر زمان یک سفارش می تواند واجد شرایط قیمتی خرید گردد و خریداران دیگر جهت انجام خرید باید فاصله قیمتی یک میلیون تومانی را ایجاد نموده تا بتواند عرضه یکجا را خریداری نماید.شایان ذکر است که در این روش ممکن است معامله در یک روز انجام شده و مابقی معامله به روز بعد موکول گردد.در معاملات عرضه یکجا هر کارگزار خریدار تنها می‌تواند در قالب یک سفارش خرید رقابت نماید و امکان شرکت در رقابت توسط یک کارگزار با سفارش‌های مختلف برای چند شخص یا گروه وجود ندارد.کاهش قیمت سفارش خرید ثبت شده در سامانه معاملاتی یا ورود سفارش با قیمتی کمتر از بالاترین سفارش خرید ثبت شده در سامانه معاملاتی، مجاز نمی‌باشد و حذف سفارش خرید فقط در صورت ثبت سفارش خرید با قیمت بالاتر در سامانه معاملاتی مجاز است.در صورتی که از زمان ثبت بهترین سفارش خرید، 15 دقیقه گذشته باشد و سفارش خریدی با قیمت بالاتر طی این مدت ثبت نشده باشد، و قیمت این سفارش مساوی یا بیشتر از قیمت پایه باشد، عرضه به بهترین سفارش خرید، از طریق کارگزار فروشنده یا به صورت خودکار در سامانه معاملاتی انجام خواهد شد. در هر حال بعد از گذشت 15 دقیقه، ادامه رقابت توسط کارگزاران خریدار مجاز نمی‌باشد.در صورت ثبت سفارش خرید در 10 دقیقه پایانی بازار، ادامه رقابت به جلسه معاملاتی بعد موکول شده و کارگزار دارای بهترین سفارش خرید موظف است سفارش خود را با بهترین قیمت روز قبل، در ابتدای جلسه معاملاتی بعد وارد سامانه نماید.محصولاتی از قبیل:میوه‌های سردرختی و در اینده معاملات مسکن

انواع عرضه در بورس کالا

ا- عادی:

عرضه‌های معمول در بورس که امکان خرید با توجه به شرایط خاص هر رینگ معاملاتی برای خریدارن وجود دارد. به عبارتی عرضه های عادی  عرضه‌هایی هستند که جزء قرارداد بلند مدت و خاص نباشند.

*سهیمه خرید: برخی از محصولات در بورس کالا نیاز به داشتن مجوز خرید می باشند که از سوی کمیته بازار بورس کالای ایران با توجه به شرایط بازار، نحوه سهمیه بندی(بازه زمانی سهمیه ، سقف خرید، حذف موقت سهمیه، روزهای معاملاتی) محصولات اعلام می شود.به عنوان مثال سهمیه بهین یاب (درگاه الکترونیکی مدیریت فرآیند هماهنگ) که در حال حاضر در خصوص محصولات رینگ پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی وجود دارد. مشتریان برای خرید محصولاتی که نیاز به مجوز دارند باید در سامانه بهین یاب ثبت شده (مشخصات تولید، مواد مصرفی، ظرفیت تولید و …) و مجوز خرید آنها به بورس کالا صادر شود.روزهای شنبه و یکشنبه محصولات غیر بهین یابی،روزهای دوشنبه و سه شنبه محصولات پلیمری و روزهای چهارشنبه محصولات شیمیایی.

2– قرارداد بلند مدت:

قراردادی است فی مابین عرضه کننده و خریدار، که عرضه کننده متعهد می شود حجم مشخصی از محصولات خود را با شرایط مصوب ( با قیمت میانگین موزون و درصدی آخرین عرضه عادی انجام شده ) برای تامین نیاز تولید کنندگان پایین دستی در بورس کالا عرضه کند.شایان ذکر است که در با عرضه قرارداد بلند مدت لیست مشتریان مجاز خرید از سوی شرکت عرضه کننده باید به بورس کالا ارائه گردد. روز های قابل عرضه نیز شنبه و یکشنبه(روزهای غیر بهین یابی) می باشد.

3-خاص:

عرضه‌هایی دارای شرایط خاص از قبیل تهاتر، داشتن امکانات خاص برای برداشت محصول، داشتن مجوز از ارگان های ذیربط و … می باشد در این قالب در بورس کالا عرضه می شوند.

اسکرول به بالا